Monday, 1 April 2013

De ce jucăm jocuri?

Preluare de pe Vsos.

Voi transcrie doar clasificarea, dar întreg videoclipul e de urmărit.

Ce este un joc?

Printre definiţii, cea a unui tip Crawford include elementele: "[a game is] an interactive, goal-oriented activity, with active agents to play against, in which players (including active agents) can interfere with each other."

Putem începe cu o carte. Aceasta e distractivă, provoacă delectare, dar nu e un joc. Serialele TV şi filmele nu sunt nici ele jocuri pentru că nu sunt interactive. Dar din momentul în care o activitate e atît distractivă cît şi interactivă, avem un obiect de joacă.

Există două tipuri de obiecte de joacă: Dacă te poţi juca cu obiectul şi e distractiv, dar nu există niciun scop sau obiectiv asociat cu acesta avem o jucărie.
Dacă în schimb există un obiectiv, ceva ce trebuie să realizezi vorbim de o provocare.

Există două tipuri de provocări. Dacă provocarea nu implică nici o altă persoană sau agent extern (de exemplu tu jucîndu-te cu un cub Rubik) avem un puzzle. Dar dacă sunt implicaţi şi alţi oameni, vorbim de un conflict.

Un conflict, cum ar fi o cursă sprint, în care participanţii nu au voie să interfereze între ei se numeşte o competiţie. Un conflict în care participanţii au voie să interacţioneze între ei se cheamă un meci.

Mai mult despre motivele pentru care ne jucăm:


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.