Sunday, 25 January 2015

De ce Always Sunny e chiaaaaar unul dintre serialele bune de comedie. /r/sincer


Am avut o călătorie atipică cu It's always sunny in Philadelphia. L-am primit ca o recomandare acum mulţi ani, l-am urmărit pînă la zi dar unele momente m-au făcut să îl pun pe raft. "Pînă cîndva în viitor". Pentru că descrierea aceea a unui critic "it's Seinfeld on crack" e potrivită. În toată sinceritatea lui, uneori serialul e dezgustător.

Acum, vreo 5 ani trecuţi de ultima oară cînd l-am urmărit, mi-a venit pofta din senin şi am ajuns pentru a doua oară la zi. Da, m-au plictisit două episoade de Leftovers de moarte aşa că am trecut înapoi pe Always Sunny. Între timp am văzut, citit, gîndit mult la ce înseamnă un serial de comedie şi ce înseamnă un serial bun de comedie (şi nu numai), merite şi scurtături luate de către echipa creativă, şi ce înseamnă ca acestora să le pese măcar puţin. Aş estima că 30% din timpul dedicat de mine serialelor e ocupat cu studiul şi analiza lor. Nu vreau să mint, mare parte din acest 30% se bazează pe munca altora.

It's always sunny in Philadelphia. Ştiam deja despre el că e scris de 3 prieteni (probabil unul dintre cele mai indie show-uri de pe network tv-ul american) şi că există, de la început, două cupluri reale în el. Care între timp (10 ani) nu doar că au rezistat, dar au şi acumulat 3 copii între ei. Plot twist pentru cei care urmăreau serialul dar nu şi pagina de wikipedia: Charlie e "happily married" cu Chelneriţa, iar Sweet Dee cu Mac - iar unul dintre lucrurile care face serialul bine scris e că asta NU se vede deloc în el.

Mai privesc seriale cu Cristina, mă mai uitam şi singur, şi deja începe să mă plictisească volumul de stupiditate şi umor ieftin din ele. Nici nu intru pe net să văd cît de mulţi oameni îl aceptă aşa, nemestecat, că m-aş înroşi de furie. Culmea, serialul ăsta are momente direct dezgustătoare, dar nu produce atîta "cringe" cît altele. Şi ce le şi îl salvează e că... totul e din personaje. Toate fazele sunt fidele caracterului personajelor.

Poate nu le e prea greu să îl scrie. Adică pe lîngă cei trei prieteni a mai venit soţia unuia, iar din sezonul doi Danny de Vito, care e... altceva dar se vede că îi face plăcere să-şi dedice timpul personajului. S-a alăturat ca un fan şi poate face tot ce vrea aici ce poate nu era ok în niciun alt rol jucat.

Ideea de bază? 4 fiinţe groaznice deţin un bar. Şi personajele persistă fără să-mi pară că obosesc publicul cu firea lor. Citat din wiki:
Each member of the gang shows varying degrees of dishonesty, egotism, selfishness, greed, pettiness, ignorance, laziness and unethical behavior, and they are often engaged in controversial activities. Episodes usually find them hatching elaborate schemes, conspiring against one another and others for personal gain, vengeance, or simply for the entertainment of watching one another's downfall. They habitually inflict mental, emotional and physical pain. They regularly use blackmail to manipulate one another and others outside of the group.
 M-a deranjat puţin New Girl, cu toate acele persoanje care emulează personajele din acest serial fără convingere şi fără Dumnezeu, cum se zice; încercînd totodată să fie pe placul publicului (Nick Miller e un Charlie neamuzant şi fără convingere). E groaznic şi fals, iar cînd unul zice şi face o tîmpenie te enervează. Dincoace, cînd apare o tîmpenie pe masă ai mult mai mult un sentiment că "habar nu am unde duce asta" şi "dap.... îl văd pe tipul ăsta spunînd aşa ceva". No viewer cringe, no anger.

Poate e mai uşor, creîndu-ţi tu personajul să-l faci aşa cum vrei, cum îl poţi juca şi apoi să fii dedicat lui. Chiar dacă nu îţi joci rolul tău din viaţa reală. Să simţi precis "cum ar reacţiona personajul meu la situaţia asta nouă" sau să-ţi aminteşti cum a reacţionat în trecut. Spre deosebire de o cameră de oameni mai mult sau mai puţin compatibili, mai mult sau mai puţin valoroşi care scriu despre ceva ce nu le e deloc familiar. Cum fac şi scriitorii The Big Bang Theory. Care începuse ok, dar mai nou se vede. Cum zicea un critic, "The Big Bang Theory e un serial despre nerds scris de oameni normali, iar Community e un serial despre oameni normali scris de nerds". Se vede şi sunt de acord.

Always sunny e sincer. E entertaining şi azi am rămas iar uimit de dedicarea trupei. Am văzut finalul sezonului 8 sau 9, despre reuniunea de liceu. Iar azi cumva l-am reînceput, vizionînd sezonul 1. Ei... in episodul 3 al sezonului 1 am văzut seminţe plantate care au fost folosite cu succes în reuniunea aceea. Nu au fost plantate pentru acele episoade... doar că atunci cînd scriau episodul i-a durut puţin cît să vadă "hmmm reuniune - ce-am mai zis noi despre personalităţile noastre din liceu??" .

Îmi pare uimitor cît de tare par actorii dedicaţi personajelor, cît de multe replici apar care nu sunt desemnate rîsetelor publicului... Parcă fiind cumva ridicoli ei pur şi simplu urmăresc firul personajului. Iar eu ca spectator aleg la ce să rîd. Altcineva rîde la altceva - fiecare cu gustul lui. Aproape nu ai putea să-i pui "laugh track" pentru că nu are zone destinate amuzamentului. Iar cînd ceva nu-mi place las faza să continue. Mie nu-mi place să-l văd pe grăsuţul Danny de Vito gol şi unsuros, şi deşi pentru alţii e amuzant, episodul nu va atîrna în acel moment. Găsesc altceva amuzant. Şi e un nuevo Seinfeld fără a avea pretenţia calităţii din Seinfeld. Dar se leagă mult de lucruri mici, le explodează pentru că oamenii mici atîrnă în lucruri mici. 

Mă uit la cîteva seriale de comedie care încă mai rulează, şi e o dragoste mai veche a mea - de la M*A*S*H* incoace; unele pe stil (moderno-)clasic dar bunicele++ (Modern Family), unele groaznice (2 Broke Girls) şi unele diferite (Community, de exemplu). Dar după un episod de Always Sunny, un episod de 2 Broke Girls pare ca un mail cu glume forwardat cu acel font nesimţit de comic sans, mare şi mov. Unele glume sunt bune, altele jalnice, dar serialele nu investesc absolut nimic în cursivitate sau personaj. Nu înseamnă nimic pentru mine, iar cînd va fi anulat serialul nu voi simţi nimic. La Friends mi-a părut rău.


Thursday, 22 January 2015

Monday, 12 January 2015

Something about England

They say the immigrants steal the hubcaps
Of respected gentlemen,
They say it would be wine and roses
If England were for Englishmen again...


I saw a dirty overcoat
At the foot of the pillar of the road
Propped inside was an old man
Whom time could not erode. 


You really think it's all new
You really think about it too
 
The old man scoffed as he spoke to me: 
I'll tell you a thing or two--

I missed the '14-'18 war,
But not the sorrow afterwards.

With my father dead and my mother ran off
My brothers took the pay of hoods.
The 20s turned, the north was dead
The hunger strike came marching south
At the garden party not a word was said
The ladies lifted cake to their mouths

The next war began and my ship sailed
With battle orders writ in red
In five long years of bullets and shells
We left ten million dead.
The few returned to old Piccadilly
We limped around Leicester Square;
The world was busy rebuilding itself
The architects could not care.

But how could we know when I was young
All the changes that were to come?
All the photos in the wallets on the battlefield
And now the terror of the scientific sun
There was masters and servants and servants and dogs
They taught you how to touch your cap
But through strikes and famine and war and peace
England never closed this gap


So leave me now the moon is up,
But remember all the tales I tell
The memories that you have dredged up
Are on letters forwarded from hell

Orange is the New Cast

Am o problemă cu intenţiile de a face ceva, cu începutul şi mai aşes cu dusul la bun sfîrşit a lucrurilor. Motiv pentru care şi scriu rar. Mă găsesc bruiat, uneori chiar scos din "zonă" de cele mai mici lucruri... Parcă nu-mi găsesc intimitatea cum sau unde trebuie. Poate o şi caut unde nu trebuie, cum e la lucru înainte cu jumătate de oră de pauza de masă sau plecatul acasă. O văd şi pe Cristina scriind cîte ceva, şi deşi nu cred că e aşa de uşor distrasă ca mine, mă bucură să îi ofer (plin retragere) liniştea pe care nu mă organizez să mi-o ofer şi mie.
Nu e nicio mirare că majoritatea blog-ului meu stă în draft-uri şi de cînd mă ştiu am scris fluent şi pînă la capăt mai degrabă tîrziu în noapte...

Dar la subiectul zilei. Şi încep cu încă o divagare explicativă de la subiect. Orange is the New Black. Oz-ul în variantă feminină minimum-security. Început, plăcut. Gîndurile mai vechi (şi literatura despre femei, feminism, rolul în societate şi în lumea contemporană, Emma Goldman) lăsate deoparte - e foarte frumos. Şi după ani în care am simţit tot mai mult că nu înţeleg această lume similară cu a mea şi totodată cu complet alte reguli, mă bucură să văd cît de bine mă simt privind serialul.
Care serial e bun, dar nu e "god-tier" din aproape nici un punct de vedere, excluzînd faptul că e un serial curajos orientat exclusiv pe femei, performanţă rară pînă şi pentru ziua de azi. Apreciez tot mai mult şi efortul depus în caracterizarea personajelor şi a motivaţiilor lor. Trece testul Bechdel cu brio, şi aş îndrăzni să zic că trece şi echivalentul LGBT, testul Russo.

Mai departe ajung încet la subiectul post-ului.

Podcast-urile de calitate pot fi informative, culte sau (o să le zic eu aşa) distractive.
Pentru exemplu, History of Westeros e unul dintre cele mai complexe şi informative, cu discuţii foarte bune dar cu doi autori care habar nu au cum să vorbească la microfon.
Pentru podcast-uri culte aş da exemplu cele ale BBC-ului, de exemplu In Our Time cu Melvyn Bragg, fost membru al Casei Lorzilor şi cel mai eclectic intelectual pe care l-am auzit.
Pentru distractive am compania mea preferată, Bald Move.

2 tipi din partea centrală a SUaA. Cînd i-am auzit prima dată îmi păreau ign'ant rednecks, sincer. Şi de atunci, de vreo 3 ani încoace mă surprind constant. Istoria scurtă e simplă şi merge cam aşa: Doi copii crescuţi ca Martori ai lui Iehova care la maturitate s-au îndepărtat de dogmă, drept urmare au fost cam ocoliţi şi ignoraţi atît de comunitate cît şi de dogmă. S-au apropiat unul de altul crescînd, au descoperit pasiunea pentru seriale TV începînd să facă podcast-uri amatoriceşti. Între timp au devenit web developers pe timp de zi şi au fondat în paralel propria companie de podcast-uri, Bald Move, job-ul de noapte. Un joc de cuvinte după "bold move". Dinamica dintre ei e foarte faină. Show-urile acoperite sunt variate - Mad Men, Justified, Walking Dead, Breaking Bad, Game of Thrones, House of Cards, American Horror Story, Fargo, The Leftovers, Boardwalk Empire.

Anul trecut au încercat să facă din podcast-ing un full-time job, treabă riscantă dar care aparent merge. Echipamentul îl aveau deja, sună şi se comportă foarte etic şi profesionist (minus accentul) şi au haz. Asta deşi sunt naturali, nu se feresc de o înjurătură. Care e ultima zi în care nu ai zis o dată măcar plm

Îmi place dinamica şi conţinutul podcast-urilor lor. Asta se adaugă unui ochi critic bun. Bun pentru amatori, merită spus. Toată treaba fiind făcută din pasiune nu vorbim de critică profesionistă, deşi adeseori o recenzie a lor e mai bună decît a profesioniştilor, măcar pentru că sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă, ori un priofesionist are de lucru, are
de scris - nu va sta să revadă un episod de 2-3 ori doar ca să discute informat pe baza lui sau să găsească mici inconsistenţe. Şi totul e suplinit de feedback din partea ascultătorilor, uneori foarte bun. Cum ar fi cînd îţi scrie un tip din armată să-ţi vorbească de gloanţele din The Walking Dead şi un specialist în betoane să-ţi vorbească despre realismul găurilor din beton. Sau expertul în iluminat automotiv care explică de ce un tip sparge într-un anumit mod un far la maşină.   Saaau - de ce nu, cînd a scris un fan Breaking Bad emisiunii că metamfetamina e chimic oglinda medicamentelor de răceală, Bald Move-iştii bineînţeles că nu l-au crezut dar au cerut "unui laureat Nobel" (ca Walter White) feedback... şi au primit de la un doctorand un răspuns foarte elaborat. Era adevărat, cu asterisc-uri.

Cel mai mult apreciez versatilitatea.

-- La podcast-ul de Breaking Bad (denumit Breaking Good), un serial migălos şi bine scris, se pune accentul pe analiza atentă a situaţiei, a elementelor din poveste şi a caracterizării personajelor.
-- La podcast-ul Walking Dead (denumit Watching Dead), un serial groaznic de popular dar care este sub nivelul sursei de inspiraţie şi uneori scris "like they just don't give a shit" se discută personajele şi acţiunea dar totul sub o pătură care include destul de mult mişto. Un fel de "nouă ne plăcea ideea, aveţi potenţial, actori buni şi buget dar voi vă bateţi joc de serial aşa că dăm şi noi în voi".
-- La Game of Thrones discuţiile sunt serioase, din toate punctele de vedere dar şi amuzante. Plus că există o secţiune dedicată materialului sursă şi a implicaţiilor sale în serial. Iar unul dintre moderatori nu doar că a citit cărţile, dar a şi studiat puţin treaba, ajutat de internet.
-- Şi într-un final, ajung la Orange is the New Cast. La care nu participă amîndoi hăndrălăii, pe principiul "let's not have a cock-fest on a show about women" drept urmare au ales să invite nişte femei, prin rotaţie, ca parteneri de discuţie.

Ştii momentul ăla în care te apuci de un serial doar pentru că doi tipi au făcut deja un podcast pentru el?...