Wednesday 2 July 2014

Salvarea

 Ar trebui să-ţi doreşti ca un fizician să vorbească la înmormîntarea ta.

Vei vrea ca acesta să vorbească familiei tale îndurerate despre conservarea energiei şi despre cum energia ta nu a pierit odată cu tine. Vei vrea ca acesta să amintească mamei tale îndurerate despre prima lege a termodinamicii; nici o energie nu este creată sau distrusă în Univers. Ea să nu uite că toată energia, toată vibraţia, fiecare joule de căldură, fiecare undă a fiecărei particule care a fost copilul ei iubit rămîne alături de ea în lume. Vei vrea ca acesta să-i amintească tatălui tău înlăcrimat că între energiile cosmosului tu ai dat tot ceea ce ai primit.

Iar la un moment dat vei spera ca fizicianul să coboare de pe amvon pînă la strana în care stă cu inima zdrobită soţia, căreia îi va aminti că toţi fotonii care au săltat vreodată de pe faţa ta, toate particulele a căror traiectorie a fost schimbată de zîmbetul tău, de atingerea părului tău, miliarde de miliarde de particule, au fost pentru totdeauna schimbate de către tine şi au sărit de pe tine asemenea unor copii. Fie ca fizicianul să o liniştească cu gîndul că fiecare foton care a fost schimbat de tine a fost adunat în detectoarele de particule care sunt ochii ei. Acei fotoni au creat în interiorul ei constelaţii întregi de neuroni încărcaţi electromagnetic a căror energie va dăinui veşnic.

Acelaşi fizician va reaminti congregaţiei cît de mult din energia noastră este eliberată sub formă de căldură. În tot acest timp probabil mulţi se vor răcori cu evantaie. Și el le va spune aceeaşi căldură care curgea prin tine în viață este încă aici, o parte din tot ceea ce suntem, în timp ce restul jelim cel dispărut, în căldura propriilor vieți.

Conform legii conservării, nici o parte din tine nu a dispărut. Eşti doar puţin mai dezordonat. 
Amin.

(Traducere şi adaptare după o transcriere a unui discurs intitulat "All Things Considered" ţinut de Aaron Freeman la NPR în 2005)

n.t. Nu mai am răbdare/timp pentru corecturi. Sper că traducerea din mers e decentă.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.