Cred ca moartea face parte din preocuparile noastre pe tot parcursul vietii, dar sunt momente cand suntem mai constienti de asta.
De exemplu, la patru-cinci ani este varsta la care descoperim prima oara ca moartea exista. Copiii la aceasta varsta vorbesc despre asta cu parintii lor, pun intrebari despre sensul acestui fapt. Pentru parinti este dificil cand sunt confruntati cu aceste intrebari, pentru ca ei insisi nu au gasit raspunsuri la ele. Apoi, acest interes se diminueaza pentru cativa ani, dar revine in adolescenta.
Adolescentii sunt foarte preocupati de moarte, de cum sa-i faca fata. De aceea se angajeaza uneori in actiuni cu caracter sfidator la adresa mortii. Sunt indrazneti si necugetati, ca si cum si-ar dori sa intalneasca moartea, sa o cunoasca.
Apoi, pe masura ce trec anii, viata se umple cu doar doua lucruri: cresterea unei familii si reusita profesionala. Moartea trece in plan secund pentru o vreme, pana la criza varstei de mijloc. Atunci, oamenii isi reevalueaza existenta incercand sa gaseasca un sens in ea. Toti cautam un sens.
Wednesday, 25 August 2010
"a te gandi la moarte e ca si cum te-ai uita prea mult in soare"
Irvin D. Yalom, "psiholog existentialist":
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.