Thursday, 28 January 2010

semantică

Întrebare banală... mîntuială?

De unde a primit cuvîntul mîntuială sensul de "superficial"? Şi ceea ce mă interesează... de ce?
Parcă a te mîntui era maximul la care poate accede orice fiinţă umană. Atunci... e cumva vreo recunoaştere tacită a faptului că în mare în societate mîntuirea e tratată de mîntuială?

În spiritul corectitudinii trebuie să iau în considerare şi posibilitatea ca cele două să nu fie deloc corelate. E doar un gînd, oricum...

2 comments:

  1. A se mantui insemna a se salva, a se termina, a ajunge la capat, a se sfarsi. A face ceva de mantuiala insemna a face ceva ca sa te scapi, ca sa se termine, sa se sfarseasca. Deci baza semantica comuna a celor doua cuvinte, eu as explica-o nu prin importanta pe care o acorda oamenii celor doua instante de care vorbim(in fond e vorba de 2 catgori diferite. Mantuirea reprezinta un proces , in sine, iar mantuiala reprezinta, felul cum te raportezi la un proces), ci prin faptul ca mantuiala este un atribut derivat al "mantuirii" pe directia, sau in ideea sfarsitului, al finalului.

    ReplyDelete
  2. Asa e :) nu imi venise in minte sensul de "finalitate" al cuvintelor.

    Multumesc.

    As fi obiectat la ultima propozitie, deoarece imi pare ca acorda o prea mare importanta "mantuirii" ["atribut derivat"], dar vad ca radacina e maghiara [mentenui] si singura traducere pentru ea pe care am gasit-o in graba a fost "to save", asa ca nu ma hazardez.

    ReplyDelete

Note: only a member of this blog may post a comment.